Onkologie

Během několika posledních desetiletí došlo ke značným pokrokům v léčbě, díky kterým přestali odborníci pohlížet na rakovinou jako na izolované onemocnění a zaměřili svou pozornost na pacienta jako celek. Nový, holistický přístup propojuje veškeré faktory, které mohou zlepšit kvalitu života.1,2 V tomto novém pojetí hraje adekvátní výživa důležitou roli.

Rakovina označuje přes 100 různých typů onemocnění

Rakovina – jediné slovo označující mnoho druhů onemocnění. Existuje více než 100 různých typů rakoviny, všechny ale mají jednu věc společnou, a to fakt, že se při ní abnormální buňky nekontrolovatelně dělí a získávají schopnost napadat jiné tkáně.3 Většina typů rakoviny získává své jméno podle orgánu nebo typu buněk, kde začíná (např. rakovina prsu, melanom – tedy rakovina kůže postihující buňky nazývané melanocyty).3

Ročně postihne desítky milionů lidí

Rakovina je globální hrozbou pro zdraví s odhadovanými 14,1 miliony nových případů v průběhu roku 2012. Odhady výskytu pro rok 2012 ukázaly, že existuje 32,6 milionu lidí (starších 15 let), kterým byla v průběhu posledních 5 let diagnostikována rakovina.4

Nový přístup říká: „Řešme člověka jako celek, ne jen nemoc samotnou!“

Díky terapeutickým pokrokům posledních desetiletí, jako je včasná identifikace a kvalitnější léčba, mohou dnes miliony pacientů s rakovinou prodloužit svůj život.1 V poslední době se řízení rakoviny dokonce posunulo od léčby zaměřené na onemocnění k více holistickému přístupu, soustředěnému na pacienta jako celek a nikoli jen na rakovinu samotnou.

Toto nové zaměření propojuje návyky zdravého životního stylu, jako je např. cvičení, dostatek spánku, nekouření, zvládání stresu s výživnou stravou.2 V tomto ohledu může dobrý výživový status napomoci lepšímu snášení léčby rakoviny. Proto společnost Nestlé Health Science usiluje o vývoj nutričních terapií, které pomáhají pacientům během léčby rakoviny.


Zdroje:
1 http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002048-pdf.pdf
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/mindbodyandspirit/holistic-medicine
2 http://www.cancer.gov/cancertopics/cancerlibrary/what-is-cancer
3 http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2013/pdfs/pr223_E.pdf
4 http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4
5 http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4
6 http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nausea/HealthProfessional/page6
7 http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4
8 http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4

*Uvedené příznaky nejsou úplné a u jednotlivých pacientů se mohou lišit.

 

Číst více
Zavřít
1525 %
pacientů s rakovinou trpí v okamžiku stanovení diagnózy anorexií.*

Zdroj: www.cancer.gov. Přístup prosinec 2014.
*Uvedené příznaky nejsou úplné; příznaky se u jednotlivých pacientů mohou lišit.
Získejte zpět chuť k jídlu

ZÍSKEJTE ZPĚT CHUŤ K JÍDLU

Získejte zpět chuť k jídlu. Chuť k jídlu zlepšíte pravidelným cvičením a stravováním se v tichém, příjemném prostředí. Malé porce jídel bohatých na proteiny a kalorie po 1 nebo 2 hodinách jsou vhodnější než tradiční 3 velká jídla. Malé porce jídla můžete předem připravit a uložit, aby byly k dispozici, kdykoli dostanete hlad.5
Zdroj: http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4. Přístup prosinec 2014.
Kontrolujte nevolnost a zvracení

KONTROLUJTE NEVOLNOST A ZVRACENÍ

Nevolnost a zvracení jsou hlavními vedlejšími účinky při léčbě rakoviny.* K jejich zmírnění je možné předepsat léky,6 ale pomůže vám, i když budete dodržovat několik základních doporučení. Jezte raději před léčebnou kúrou (než po ní) a konzumujte hlavně snadno stravitelná jídla, těžkých pokrmů se spíše vyvarujte. Potraviny vyvolávající nevolnost, jako např. silně zapáchající a mastné potraviny, vynechejte, stejně jako velmi vyhřáté místnosti s pachy vznikajícími při vaření.7
Zdroj: http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4. Přístup prosinec 2014.
http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nausea/HealthProfessional/page6. Přístup prosinec 2014.
*Uvedené příznaky nejsou úplné; příznaky se u jednotlivých pacientů mohou lišit.
Zmírněte zažívací potíže

ZMÍRNĚTE ZAŽÍVACÍ POTÍŽE

Průjem je při rakovině běžný.* Pro prevenci dehydratace a minerální nerovnováhy se snažte pít dostatek tekutin, pokud možno při pokojové teplotě, a dejte si alespoň jeden šálek tekutiny po každé uvolněné stolici. Vyhýbejte se mastným potravinám, potravinám bohatým na vlákninu (např. sušené fazole nebo zelí) a potravinám způsobujícím plynatost (např. hrášek nebo žvýkačky).  Pokud jde o nápoje, měli byste se vyhýbat i kofeinu, mléku a sodě.8
Zdroj: http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4. Přístup prosinec 2014.


VÝŽIVOVÁ ŘEŠENÍ OD NESTLÉ HEALTH SCIENCE