Už delší dobu se nemůžete zbavit střevních  problémů, které se vám vrací v pravidelných intervalech? Zápasíte  s průjmy, trápí vás bolesti a křeče v břiše, máte menší chuť  k jídlu, horečku, hubnete a jste unavení? Všechny tyto příznaky mohou  naznačovat zánětlivé onemocnění střev  (IBD).*
Co je zánětlivé onemocnění střev (IBD)?
Jde o skupinu onemocnění, při kterých je trávicí (gastrointestinální – GI) ústrojí chronicky zaníceno. Mají  tedy hroší průběh než méně závažný syndrom dráždivého tračníku (IBS).
Při  zánětu střev se objevují epizodní nebo přetrvávající příznaky, které  znesnadňují každodenní aktivity. Tento druh onemocnění tak může výrazně  zasáhnout do vašeho aktivního životního stylu. Nejběžnějšími formami IBD jsou Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida.
Zánětem střev trpí okolo 2,2 milionů lidí v Evropě
A zhruba 1,5 milionu lidí v USA. Jasná příčina IBD není známa, ale  velkou roli zde hraje genetika, imunitní systém a životní prostředí. 
Jaké jsou potenciální příčiny zánětu střev?
Mezi potenciální  příčiny opakovaného vzniku příznaků zánětlivého onemocnění střev patří:
    - Stres
- Kouření
- Různé druhy potravin
- Vynechané léky
- Či některé druhy léků 1
Některé potraviny záněty střev zhoršují
Pacienti trpící  IBD vědí, že určité typy potravin příznaky zhoršují. Mezi tyto potraviny patří: 
    - Mléčné výrobky
- Tučné potraviny
- Kořeněné potraviny
- Kofein
- Alkohol
- Dokonce i příliš mnoho vlákniny
Na záněty střev pomůže dieta a nutriční terapie
Při zánětlivém  onemocnění střev dochází k omezení  v trávicím ústrojí. Při prvotních příznacích tak může pomoci změna životního stylu a jídelníčku.  Důležité je jíst snadno stravitelná jídla a dbát na dietní pokyny. A to  především ve spojitosti s jakýmikoliv léky, protože interakce léků a  potravin může příznaky ovlivnit.
V případě,  že se při zánětu střev objeví nežádoucí hubnutí, je potřeba dodat tělu dostatek  živin a tekutin prostřednictvím častějších  a menších porcí nebo skrze výživové  doplňky, je-li to nutné. 2,3
Společnost Nestlé Health Science věnuje značnou část výzkumu nutričním terapiím pro poruchy GI, včetně IBD.  Tímto způsobem chceme dosáhnout toho, aby pacienti svůj stav zvládali lépe.
1 http://www.ucsfhealth.org/education/nutrition_tips_for_inflammatory_bowel_disease/.       přístup v prosinci 2014.
2 http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystic-fibrosis/basics/definition/con-20034908.
3
Loftus EV Jr. Clinical epidemiology of  inflammatory bowel disease: Incidence, prevalence, and environmental  influences. Gastroenterology. 2004 May;126(6):1504-17.
4 http://www.ccfa.org/assets/pdfs/flares_brochure_final.pdf.  přístup v prosinci 2014.
*Uvedené příznaky nejsou úplné; příznaky se u jednotlivých pacientů mohou  lišit.