Pacienti, kteří pravidelně  trpí zácpou nebo průjmem, mohou mít diagnózu syndromu dráždivého tračníku, což  je běžné gastrointestinální onemocnění.
Zhruba 10 až 15 procent  dospělých trpí IBS, přičemž pouze asi polovina z nich má stanovenu tuto  diagnózu. Nejběžnějšími příznaky jsou průjem, zácpa,  nadýmání, bolesti břicha a jiné obtíže vztahující se k pohybům střev a GI  ústrojí.*
Ačkoli nejsou příčiny tohoto  onemocnění dobře známy, strava, stres a bakterie žijící ve střevě jsou  potenciálními faktory spouštějícími příznaky IBS. Na IBS se mohou podílet i  vnitřní faktory, např. komunikace mezi mozkem a střevem, genetika a hladina  některých hormonů, nebo jiné chemické látky.
Vzhledem k tomu, že IBS  ovlivňují vnitřní i vnější faktory, může toto onemocnění ovlivňovat i životní  styl a stravovací návyky.
Takže platí, že zatímco  některé potraviny nebo diety mohou IBS zhoršit, jiné konkrétní potraviny ho  mohou zlepšit. Pokud se vyhnete potravinám,  které příznaky IBS spouštějí, povedete si záznamy o tom, co sníte a budete jíst  pouze vhodné živiny, jako je vláknina, můžete své potíže zmírnit. Pomoci mohou také léky a nové výzkumy týkající se  přínosu probiotik ukazují, že i tyto látky mohou lidem trpícím IBS efektivně  pomoci. Zdraví  gastrointestinálního ústrojí je hlavním zaměřením společnosti Nestlé Health Science, a my se  proto snažíme  najít a  poskytovat nutriční terapie pacientům trpícím onemocněním GI, jako je např. IBS.1
Zdroje:
1 http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ibs/. přístup v prosinci 2014. 
*Uvedené  příznaky nejsou úplné a u jednotlivých pacientů se mohou lišit.