Zánětlivé onemocnění střev (IBD)

Už delší dobu se nemůžete zbavit střevních problémů, které se vám vrací v pravidelných intervalech? Zápasíte s průjmy, trápí vás bolesti a křeče v břiše, máte menší chuť k jídlu, horečku, hubnete a jste unavení? Všechny tyto příznaky mohou naznačovat zánětlivé onemocnění střev (IBD).*


Co je zánětlivé onemocnění střev (IBD)?

Jde o skupinu onemocnění, při kterých je trávicí (gastrointestinální – GI) ústrojí chronicky zaníceno. Mají tedy hroší průběh než méně závažný syndrom dráždivého tračníku (IBS).

Při zánětu střev se objevují epizodní nebo přetrvávající příznaky, které znesnadňují každodenní aktivity. Tento druh onemocnění tak může výrazně zasáhnout do vašeho aktivního životního stylu. Nejběžnějšími formami IBD jsou Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida.


Zánětem střev trpí okolo 2,2 milionů lidí v Evropě

A zhruba 1,5 milionu lidí v USA. Jasná příčina IBD není známa, ale velkou roli zde hraje genetika, imunitní systém a životní prostředí.


Jaké jsou potenciální příčiny zánětu střev?

Mezi potenciální příčiny opakovaného vzniku příznaků zánětlivého onemocnění střev patří:


  • Stres
  • Kouření
  • Různé druhy potravin
  • Vynechané léky
  • Či některé druhy léků 1

Některé potraviny záněty střev zhoršují

Pacienti trpící IBD vědí, že určité typy potravin příznaky zhoršují. Mezi tyto potraviny patří:

  • Mléčné výrobky
  • Tučné potraviny
  • Kořeněné potraviny
  • Kofein
  • Alkohol
  • Dokonce i příliš mnoho vlákniny

Na záněty střev pomůže dieta a nutriční terapie

Při zánětlivém onemocnění střev dochází k omezení v trávicím ústrojí. Při prvotních příznacích tak může pomoci změna životního stylu a jídelníčku. Důležité je jíst snadno stravitelná jídla a dbát na dietní pokyny. A to především ve spojitosti s jakýmikoliv léky, protože interakce léků a potravin může příznaky ovlivnit.

V případě, že se při zánětu střev objeví nežádoucí hubnutí, je potřeba dodat tělu dostatek živin a tekutin prostřednictvím častějších a menších porcí nebo skrze výživové doplňky, je-li to nutné. 2,3

Společnost Nestlé Health Science věnuje značnou část výzkumu nutričním terapiím pro poruchy GI, včetně IBD. Tímto způsobem chceme dosáhnout toho, aby pacienti svůj stav zvládali lépe.


1 http://www.ucsfhealth.org/education/nutrition_tips_for_inflammatory_bowel_disease/. přístup v prosinci 2014.
2 http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystic-fibrosis/basics/definition/con-20034908.
3 Loftus EV Jr. Clinical epidemiology of inflammatory bowel disease: Incidence, prevalence, and environmental influences. Gastroenterology. 2004 May;126(6):1504-17.
4 http://www.ccfa.org/assets/pdfs/flares_brochure_final.pdf. přístup v prosinci 2014.

*Uvedené příznaky nejsou úplné; příznaky se u jednotlivých pacientů mohou lišit.

 

Číst více
Zavřít

Existuje několik možných příčin zánětu střev.


Stres, kouření, různé druhy potravin, vynechání léků, či některé druhy léků.


Zdroj: http://www.ucsfhealth.org/education/
nutrition_tips_for_inflammatory_bowel_disease/
. Přístup prosinec 2014.

Jezte jemné potraviny

JEZTE JEMNÉ POTRAVINY

Při prvotních příznacích IBD se zaměřte na jemné potraviny s malými zbytky, které tělo dobře snese. Například ovesné vločky, kuře, krůtu nebo ryby, vařená vejce, bramborovou kaši, rýži nebo kváskový chléb. Pokuste se omezit či úplně vynechat kořeněné potraviny a potraviny s četnými zbytky jako syrovou zeleninu nebo praženou kukuřici. Vhodnou formou naplnění zvýšených nutričních potřeb mohou být i výživové doplňky.
Veďte si záznamy o tom, co jíte

VEĎTE SI ZÁZNAMY O TOM, CO JÍTE

Některé potraviny mohou zánětlivé onemocnění střev zhoršit. Proto si veďte deník o tom, jak se stravujete. Jenom tak budete vědět, jakým potravinám se vyhnout. Zapisujte nejenom potraviny, ale i příznaky. Zápisník může být i dobrou pomůckou pro vašeho lékaře či dietního specialistu, který vám na jeho základě sestaví vyhovující stravovací režim.
Syndrom dráždivého tračníku (IBS) nezaměňujte s IBD

SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU (IBS) NEZAMĚŇUJTE S IBD

Zánětlivé onemocnění střev (IBD) není to samé, co syndrom dráždivého tračníku (IBS). Některé příznaky jsou sice stejné, jde však o různá onemocnění. IBS je často epizodní. Příznaky se objeví a zase zmizí. Nespojuje se s žádným identifikovatelným onemocněním v trávicím ústrojí. Naopak IBD je charakteristická zánětem v určité části trávicího ústrojí a jde o závažnější onemocnění. Velký důraz je kladen na stravu, a to jak v případě IBD, tak IBS. Při zmírňování příznaků může hrát obou případech důležitou roli právě změna jídelníčku.4

Zdroj: http://www.ccfa.org/assets/pdfs/flares_brochure_final.pdf. Přístup prosinec 2014.



VÝŽIVOVÁ ŘEŠENÍ OD NESTLÉ HEALTH SCIENCE