Seznamte se s vlákninou
Vláknina je polysacharid, nestravitelná složka rostlinné stravy, kterou lidské tělo nedokáže
rozložit.
Vláknina je nezbytná a užitečná v tlustém střevě.
Dělí na dvě skupiny: rozpustnou a nerozpustnou. Většina potravin rostlinného původu obsahuje v
různém poměru jak nerozpustnou, tak rozpustnou vlákninu.
Jaké jsou rozdíly mezi
rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
ROZPUSTNÁ VLÁKNINA
– stimulují růst prospěšných střevních bakterií
NEROZPUSTNÁ VLÁKNINA
než urozpustné vlákniny
Záleží na druhu vlákniny?
ROZPUSTNÁ
VLÁKNINA
Vyznačuje se schopností rozpouštět se ve vodě a vytvářet gelovité látky, které chrání stěny
trávicího traktu. Zároveň podporuje růst a obnovu buněk střevního epitelu.
V tlustém střevě prochází fermentací, při níž vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
Ty pomáhají
udržovat správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi.
Kromě toho tato vláknina
bojuje proti zácpě a může mít také vliv na snižování hladiny cholesterolu a cukru v
krvi.
Dále rozpustná vláknina zpomaluje průchod potravy trávicím traktem, a tím
zajišťuje delší pocit sytosti.
Příkladem rozpustné vlákniny je PHGG neboli částečně
hydrolyzovaná guma guar.
PHGG je rostlinná vláknina přírodního původu s širokým spektrem
účinků. Od ostatních rostlinných vláknin se liší schopností snižovat nadýmání, bolesti
břicha nebo plynatost.
NEROZPUSTNÁ
VLÁKNINA
Nerozpouští se ani nepodléhá trávení. Podporuje pohyb střev (peristaltiku) tím, že mechanicky stimuluje stěny tlustého střeva. Působí také jako stimulátor žvýkací funkce a zlepšuje rytmus vyprazdňování.
Proč potřebujeme vlákninu?
Prevence zácpy
Vláknina ve stravě hlavně pomáhá udržovat správnou funkci střev a předcházet problémům, jako je
zácpa.
Podporuje pohyb potravy trávicím traktem a zadržuje vodu,
takže stolice zůstává měkčí a
snadněji prochází střevy.
Dostatečný příjem vlákniny každý den pomáhá udržovat
pravidelné vyprazdňování
a předchází nepříjemným pocitům a frustraci, které zácpu často provázejí.
Aby vláknina správně fungovala, je důležité také pít dostatek vody. Kombinace
vlákniny a
tekutin je nejúčinnější prevencí i podporou léčby zácpy.
Podle doporučení Světové gastroenterologické organizace (WGO) je zvýšený příjem vlákniny doporučován jako první volba při léčbě zácpy před použitím jiných opatření.
A co projímadla?
Je dobré mít na paměti, že časté užívání projímadel může paradoxně zácpu
zhoršovat. Po jejich
dlouhodobém používání totiž dochází k odvodnění organismu a úbytku důležitých
minerálních látek,
a navíc mohou být návyková.
Bezpečnější a přirozenější cestou, jak podpořit trávení, je zvýšit
příjem vlákniny. Na rozdíl od projímadel není návyková, nezpůsobuje
„lenivění“ střev a pomáhá
obnovit jejich přirozenou funkci.
Vláknina PHGG je kromě toho vhodná pro dospělé, těhotné
ženy, starší osoby, ale také pro pacienty po operacích či na jednotkách
intenzivní péče.
Jaké další výhody může mít obohacení stravy o vlákninu?
Klinické studie ukazují, že strava bohatá na vlákninu dlouhodobě snižuje riziko vzniku cukrovky
2. typu, srdečních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, mozkové mrtvice, obezity a zvýšené
hladiny cholesterolu v krvi.
Kromě toho mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které vznikají při
rozkladu vlákniny,
zvyšují odolnost organismu tím, že omezují růst patogenů. Zajišťují také rovnováhu zánětlivých
reakcí v těle, zlepšují zdraví střev a zmírňují průběh mnoha onemocnění. Právě příjem vlákniny
ve formě PHGG navíc jejich tvorbu zvyšuje..
Kolik vlákniny potřebujeme?
Správné množství vlákniny nám může pomoci zlepšit kvalitu našeho života a snížit riziko vzniku onemocnění, jako je zácpa, obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a rakovina tlustého střeva.
minimálně
25 g
vlákniny denně
Kolik vlákniny bychom tedy měli každodenně zkonzumovat?
Doporučení mezinárodních institucí zaměřených na výživu po celém světě se poněkud liší.
Pokud jste zdravý dospělý člověk, Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat s
jídlem
přibližně 25 g vlákniny denně.
Podle výživových norem pro polskou populaci z roku 2020 by měl
dospělý člověk denně zkonzumovat minimálně 25 g vlákniny, aby se chránil před nemocemi
souvisejícími se stravou a zácpou.
A co děti?
Nejnovější výživové normy pro polskou populaci doporučují následující denní příjem vlákniny pro děti:
DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM VLÁKNINY
Zdroje vlákniny
Dobrou zprávou je, že vláknina je součástí běžně dostupných potravin. Hlavními zdroji vlákniny jsou:
Celozrnné výrobky
Tradičně se mnoho potravinářských výrobků z obilných surovin (pšenice, žito, oves, ječmen, rýže
atd.) vyrábí z jejich očištěných, „bílých“ variant, které jsou zbavené vnějšího obalu (otrub) i
klíčku.
Tyto části zrna jsou však vynikajícím zdrojem vlákniny a mnoha živin. Jednoduchý
způsob, jak zvýšit denní příjem vlákniny, je zařadit do jídelníčku celozrnné výrobky, například
celozrnný chléb, vločky a těstoviny, hrubou kaši nebo a hnědou rýži.
Zelenina a ovoce
Všichni víme, že ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vitamínůa minerálů, ale také zdrojem
vlákniny.
Podle Světové zdravotnické organizace „konzumace alespoň 400 g nebo pěti porcí ovoce a zeleniny
denně snižuje riziko chronických onemocnění a pomáhá zajistit dostatečný denní příjem vlákniny“.
Množství vlákniny přijímané v ovoci a zelenině můžete zvýšit také jejich omytím a konzumací se
slupkou, bez loupání.
Semena luštěnin
Mezi luštěniny patří například čočka, cizrna, hrách, fazole nebo sója. Můžete je jíst samotně nebo přidávat do pokrmů, například polévek, dušeného masa nebo salátů. Jako zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuku je lze použít i jako náhradu masa v celé řadě receptů.
Jaký je váš průměrný příjem vlákniny?
Průměrný příjem vlákniny u dospělých je 15,8 g denně oproti doporučeným 25 g. Proč se řadě z nás
nedaří tohoto cíle dosáhnout?
Důvodem může být postupný vývoj našich stravovacích návyků.Ještě před několika generacemi lidé
jedli více obilovin, zeleniny, luštěnin a žitného chleba. Dnes jich jíme mnohem méně, častěji
volíme bílé pečivo a jen zřídka saháme po ovoci a zelenině nebo luštěninách.
Jak zvýšit množství vlákniny ve stravě?
Pokud trpíte zácpou nebo nemáte ve stravě dostatek
vlákniny a chcete její
příjem zvýšit, dělejte to postupně. Nejúčinnější je postupně zvyšovat množství výše uvedených
potravin v každodenním jídelníčku.
Pokud si všimnete, že větší množství určité potraviny komplikuje vaše trávení, zkuste sníst menší
množství nebo vyzkoušejte jiný zdroj vlákniny. Vaření usnadňuje příjem vlákniny, proto je lepší
začít s vařenou, nikoli syrovou zeleninou.
VÝROBKY S NEJVYŠŠÍM OBSAHEM VLÁKNINY G / 100 G*
Způsoby, jak zvýšit denní příjem vlákniny
- Jezte více zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, například brokolici, mrkev, kedlubnu, artyčoky a růžičkovou kapustu.
- Jezte více celozrnných potravin – jako třeba hnědá rýže, celozrnný chléb, vločky a těstoviny, hrubé kaše – místo zpracovaných potravin.
- Přidávejte si do salátů a jogurtů sušené ovoce a ořechy
- Jezte luštěniny, například fazole a čočku, alespoň jednou týdně.
- K snídani si dopřejte otruby nebo ovesné vločky.
- Jezte 5 porcí ovoce a zeleniny (nejlépe 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce) denně.
- Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin (1,5–2 litry denně).
