Čerstvé zelené fazolové lusky v košíku

Částečně hydrolyzovaná guarová guma (PHGG, Partially Hydrolysed Guar Gum).

PHGG je přírodní vláknina, která se získává z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba. Při výrobě se guarová guma štěpí (hydrolyzuje) na menší kousky, díky čemuž je PHGG plně rozpustná a snadno se používá.

Lze ji přidávat do teplých i studených nápojů, aniž by měnila jejich chuť nebo konzistenci. PHGG patří mezi prebiotické vlákniny, která podporují růst prospěšných střevních bakterií (např. Bifidobacterium, Lactobacillus). Tyto bakterie při fermentaci vlákniny vytvářejí krátké mastné kyseliny (SCFA) – látky s pozitivním vlivem na metabolismus a imunitu. Regulují zánět, podporují funkci střevní bariéry a trénují tak imunitní buňky, které mohou lépe rozpoznat a reagovat na škodlivé mikroorganismy.

PHGG podporuje zdraví střev a zmírňuje nadýmání, plynatost a zácpu. Navíc má tato vláknina široké spektrum účinků a přináší řadu krátkodobých i dlouhodobých výhod.

Jak PHGG pomáhá s trávením?

  • Normalizuje vyprazdňování. PHGG pomáhá upravit frekvenci i konzistenci stolice - zlepšuje její vlhkost a objem, čímž přispívá k přirozenému trávení. Díky tomu může zmírňovat potíže, jako jsou nadýmání, plynatost nebo zácpa, aniž by způsobovala nadměrně řídkou stolici. Pravidelné užívání PHGG může také pomoci při syndromu dráždivého tračníku nebo hemoroidech.
  • Zlepšuje fungování a komfort střev. Tím, že podporuje růst prospěšných bakterií, přispívá PHGG ke zdravější střevní mikroflóře a lepší střevní motilitě.
  • Podporuje rovnováhu střevní mikroflóry. Jako prebiotická vláknina slouží PHGG jako výživa pro prospěšné bakterie, které díky ní vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Ty pomáhají udržovat zdravé prostředí ve střevech a podporují jejich správnou funkci. Tento účinek může být přínosný i pro lidi trpící SIBO, IBS, celiakií, záněty střev nebo dokonce depresemi.
  • Zkracuje dobu průchodu střevem u pacientů s chronickou zácpou. To má významný vliv na zmírnění příznaků zácpy a zpříjemnění života.
  • Snižuje intenzitu některých potíží, například nadýmání, bolesti břicha nebo plynatosti. Oproti jiným druhům vlákniny se ve střevech fermentuje pomaleji, takže je lépe snášena i citlivějším zažíváním.
  • Podporuje stabilní hladinu cukru v krvi. To je zvláště přínosné pro lidi s prediabetem, diabetem 2. typu, obezitou, ale i pro těhotné ženy nebo starší osoby.
  • Omezuje potřebu projímadel. Díky tomu je možné se zbavit zácpy přírodními metodami a vyhnout se výskytu vedlejších účinků léků.

Podle doporučení Světové gastroenterologické organizace (WGO) z roku 2018 se „zvýšení množství vlákniny ve stravě považuje za léčbu první volby v případě zácpy. (...) Doporučuje se postupně zvyšovat příjem vlákniny prostřednictvím stravy a/nebo suplementace na 20–30 g/den při dostatečném příjmu tekutin.“

Srovnávací tabulka účinků různých typů vlákniny, včetně PHGG, psyllia, arabinogalaktanu a inulinu. Srovnávací tabulka účinků různých typů vlákniny, včetně PHGG, psyllia, arabinogalaktanu a inulinu.